3D Printer

Al sinds de introductie van 3d printers voor de consumentenmarkt leek het mij een interessant project om zo goedkoop mogelijk zelf een 3d printer te maken die een redelijke printkwaliteit kan waarmaken.


Mijn doel was hierbij om onder de €100,- te blijven, dit is dan ook net gelukt, van onderdelen tot een uiteindelijk printje.


Hieronder is de printer te zien, samen met een zogenoemde geprintte "coin", deze heb ik zelf ontworpen in SolidWorks om ook hier mijn eigen draai te geven. Voor de XYZ assen heb ik gekozen voor een bepaald onderdeel wat te vinden is in CD/DVD spelers voor PC's, namelijk de laser tray, deze verplaatst de laser in een lineaire beweging, deze beweging is heel nauwkeurig te besturen omdat deze zijn voorzien van stappenmotoren. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik hiervan nog een aantal had liggen en om de kosten zo laag mogelijk te houden.


Het uiteindelijke printvolume is dan ook niet ontzettend groot (3,5x3,5x3,5 cm), echter ruim voldoende om een goede indruk te krijgen van de velen mogelijkheden van het 3d printen.


Hieronder is de extruder te zien, die zorgt voor de aanvoer van het filament, erg belangrijk is dat deze motor erg nauwkeurig geregeld kan worden bij een laag toerental.


Hieronderis de elektronica te zien, het 'brein' van de printer, ik heb gekozen voor een RAMPS 1.4 bordje met een Arduino Mega. Daarnaast is het via de display mogelijk om onafhankelijk van de pc te printen, eigenlijk een overbodige luxe dus, echter altijd handig mocht ik later een grotere printer willen bouwen.


Al met al een geslaagd project met een werkend resultaat, het was zeer leerzaam en de opgedane kennis is ruim toepasbaar op meerdere gebieden. In de toekomst hoop ik uiteindelijk een grotere printer te bouwen. Over de printkwaliteit was ik zeker te spreken, ik ben dan ook erg tevreden over het resultaat, "klein maar werkend".